De drie Zen kunsten: 18 Lohan Hands, Bone Marrow Cleansing en Yi Jin JingBodhidharma

Heer Bodhidharma was een Prins (in een vorstendom in hedendaags India) die alles opgaf om zijn spirituele kunsten door te geven. Hij was een meester in Zen. Tijdens zijn reizen kwam hij uiteindelijk aan bij het Shaolin klooster (waar toen alleen Zen meditatie werd beoefend). De monniken daar waren veelal zwak: fysiek, mentaal en spiritueel. Om hen te helpen beter te presteren in Zen, leerde hij hen drie kunsten: de 18 Lohan Hands, Bone Marrow Cleansing en Yi Jin Jing (Sinew Metamorphosis). Ironisch genoeg werd het Shaolin klooster later vooral beroemd om zijn vechtkunsten en hoewel Bodhidharma zelf goed getraind was daarin, gaf hij zelf hier geen les in. Uiteindelijk vormde de 18 Lohan Hands wel de basis voor Shaolin Kung Fu en Yi Jin Jing voor Shaolin Chi Kung. 


De 18 Lohan Hands

'Lohan' betekent 'Verlichte'. In Klassiek Chinees waren er toendertijd 18 beroemde Verlichte zielen. De 18 Lohan Hands betekent zoiets als '18 oefeningen van de Verlichten' en zijn zo genoemd om de 18 'Lohans' te eren. Relevanter dan de Verlichten te eren: wat zijn deze oefeningen en wat kunnen ze de beoefenaar geven? Van de drie kunsten die Bodhidharma doorgaf aan de monniken zijn de 18 Lohan Hands de belangrijkste om gezond en vitaal te worden. Bone Marrow Cleansing en Yi Jin Jing zijn meer bedoeld om het lichaam en de geest sterk te maken en voor heel veel energie te zorgen. Voor alle drie de kunsten geldt wel dat ze in een Zen state of mind moeten worden uitgevoerd. De vorm (hoe je fysiek de oefening moet uitvoeren) is veel minder belangrijk. Sterker nog, als je de vorm doet zonder in een Zen state of mind te zijn (zoals ik zelf ooit deed voor ik van Sifu Wong Kiew Kit leerde) levert feitelijk niets op. Dat kan ook niet: alle drie de kunsten van Bodhidharma (en alle Shaolin Kung Fu, Chi Kung en Zen oefeningen in het algemeen) zijn Zen kunsten. Zonder de geest (of liever gezegd, de mind) te gebruiken worden de kunsten een soort fysieke gymnastiek oefeningen. Exotisch uitziende gymnastiek oefeningen, dat wel. Maar je zult er niet beter van worden.


De oefeningen

Hieronder een afbeelding van alle Lohan Hands oefeningen. Je kunt de beweginge nadoen. Als je echt de voordelen ervan wilt hebben die de monniken en later de Shaolin meesters er ook van kregen, zoals gezond en vitaal zijn en dat tot heel hoge leeftijd, vindt dan een goede meester. Als je wilt weten hoe goed deze oefeningen zijn: mijn meester is meer dan 70 jaar oud en reist nog steeds de hele wereld rond. Zijn Kung Fu is zo goed dat leerlingen nog niet de helft van zijn leeftijd kunnen winnen van hem. Op mijn vraag onlangs wat hij zelf elke dag beoefende, antwoordde hij: "Er zijn twee oefeningen die elke dag doe. Lifting the Sky is de eerste." Lifting the Sky is ook de eerste oefening van de 18 Lohan Hands hieronder. 

  

Waarom zou je de 18 Lohan Hands willen oefenen?

De monniken in de tijd van Bodhidharma hadden als doel Verlichting te bereiken. De 18 Lohan Hands hielp hen hierbij omdat ze hierdoor een goede fysieke en mentale gezondheid kregen, genoeg energie hadden en spiritueel sterker werden. Beoefenaars in Shaolin Wahnam hoeven natuurlijk niet volledige Verlichting te bereiken; dat is voor slechts weinigen een geschikt doel. Maar voor het dagelijks leven zijn doelen bereiken zoals een goede gezondheid, genoeg energie hebben en spiritueel sterk te zijn (zodat je niet snel last hebt van negatieve emoties bijvoorbeeld) uitermate handig. Lang hoef je niet te oefenen elke dag: omdat de Lohan Hands zo effectief zijn, volstaat 1 (of 2 ls je een goede beoefenaar wilt zijn) keer per dag een kwartier oefenen. 


Volgende Blog: De tweede Zen kunst van Bodhidharma: Bone Marrow Cleansing (Xi Shui Jing)