Traditioneel Kung Fu: vloeiend en effectief: een 'gentleman's art'

Mijn Sifu zegt vaak: 'alle technieken die in andere vechtkunsten zijn te vinden, vind je ook in traditioneel Shaolin Kung Fu. Daarnaast zijn er veel aanvallen en verdedigingstechnieken die je niet vindt in andere vechtkunsten'. Traditioneel Kung Fu wordt soms wel als 'hard' beschreven. Een voorbeeld van een 'zachte' vechtkunst die vaak wordt aangehaald is Tai Chi Chuan. Maar in Shaolin Kung Fu zijn meer 'zachte' aanvals-en verdedigingstechnieken te vinden dan in Tai Chi Chuan of welke andere vechtkunst dan ook!

De term 'zacht' moet nog wel even worden uitgelegd. Met 'zacht' wordt in het Westen vaak een gebrek aan kracht bedoelt terwijl dat niet het geval is. In het Chinees omschrijft men deze technieken als 'rou' en hoewel een vertaling daarvan zacht is, is er geen gebrek aan kracht. Sterker nog, 'zachte' technieken kunnen veel effectiever zijn en harder aankomen dan harde technieken. Een beter woord is misschien 'stromend' of 'vloeiend'. In plaats van kracht tegenhouden met kracht, zorg je ervoor dat je de kracht van de tegenstander ontwijkt of omleidt of door een lichaamsbeweging neutraliseert. Tegelijkertijd val je een zwakke plek van de tegenstander aan. 

De technieken die hieronder worden getoond zijn 'vloeiende' technieken tegen 'harde' Muay Thai aanvallen. De verdedigingstechnieken zijn perfect om te gebruiken tegen fysiek sterke tegenstanders: de verdediger heeft slechts minimale kracht nodig heeft. Wel moet een Kung Fu beoefenaar mentaal kalm zijn (hetgeen je traint door middel van Chi Kung en Zen oefeningen, meer hierover in het volgende artikel), en goed zijn in 'timing' (juiste moment uitkiezen) en 'spacing' (goed afstand kunnen inschatten). Ook deze vaardigheden worden systematisch getraind in Shaolin Wahnam.


Vloeiende verdedigingen tegen Muay Thai aanvallen

       

Aanval: (boven) Jarakhe Fad Hang - Krokodil zwiept met zijn staart- Muay Thai                                                                                         


        


Verdediging: Naughty Monkey kicks at tree - traditioneel Shaolin Kung Fu.
Zwart valt aan en gebruikt de hierboven genoemde Muay Thai techniek, Wit gebruikt Naughty Monkey kicks at tree.

De verdediging is zowel simpel als effectief. Zodra de tegenstander (zwart) de trap inzet, stapt de verdediger (wit)diagonaal naar links en trapt naar het kruis (of, als je compassie toont, tegen het been zodat de tegenstander geen blijven de schade oploopt). Natuurlijk is alleen het kennen van de ze techniek niet genoeg om hem effectief te kunnen gebruiken; belangrijker dan de techniek zelf zijn vaardigheden als goede timing en spacing en de vaardigheid om mentaal kalm te kunnen blijven.  


Vaardigheden voor het dagelijks leven

Natuurlijk zijn deze vaardigheden ook perfect om te gebruiken in het dagelijks leven. Een goede timing en spacing kan je bijvoorbeeld goed gebruiken om je werk beter te kunnen doen: je voert de nodige acties op het juiste moment uit, op een vloeiende manier. Onder alle omstandigheden kalm kunnen blijven is zowel voor werk als voor vrije tijdbesteding van onschatbare waarde. En je zult vaker gebruik maken van deze vaardigheden in je dagelijks leven dan dat je ze daadwerkelijk nodig hebt om te vechten. 

Hieronder kun je de video zien (klik op het plaatje). Na de verdediging tegen deze specifieke Muay Thai aanval, volgen nog vele andere 'vloeiende' Kung Fu technieken tegen typische harde Muay Thau aanvallen. Volgende blog: interne kracht in Kung Fu: wat is het?


Amazing Techniques that Can be Used by a Fragile-Looking Lady from Wong Kiew Kit on Vimeo.