Chi Kung Healing


Hua Tuo, een van de meest succesvolle Chinese artsen 
in de Chinese geschiedenis. hij maakte o.a. gebruik van 
medische Chi Kung oefeningen om patienten te genezen.


Volgens de Chinese geneeskundige filosofie (waar Chi Kung Healing een zeldzaam onderdeel van is) ontstaan alle ziekten uit een blokkade in het lichaam. Indien er een blokkade is kan de Chi (energie) niet meer vrijuit stromen en zullen er fysieke en / of emotionele problemen ontstaan. Het maakt volgens het Chi Kung paradigma niet uit welke problemen dat zijn (van huidaandoeningen tot chronisch vermoeidheid syndroom tot reuma tot rugpijn tot emotionele problemen zoals angst en depressie), allen komen voort uit een blokkade die ervoor zorgt dat het lichaam en / of  de geest niet goed functioneren. 

Vanuit dit perspectief is het dan ook te verklaren waarom de ene persoon wel ziek wordt onder bepaalde omstandigheden en een andere niet. Om een voorbeeld te noemen; schadelijke stoffen (van uitlaatgassen e.d.) in de lucht zijn overal in meerdere of mindere mate aanwezig, maar niet iedereen wordt er ziek van. Je kunt er pas ziek van worden als bijvoorbeeld de Chi bij de longen (deels) geblokkeerd is; pas dan worden schadelijke stoffen in de lucht een probleem. De remedie is dan niet verhuizen naar een plek waar geen enkele vervuiling is, maar ervoor zorgen dat de Chi bij de longen beter stroomt zodat die beter kunnen functioneren en schadelijke stoffen kunnen verwerken.   

Chinese geneeskunde maakt geen onderscheid tussen lichaam en geest, wat wel gebeurt in Westerse geneeskunde. Een emotionele blokkade zorgt ook voor fysieke problemen en vice versa. Iemand die gefrustreerd is door zijn of haar werk en die frustratie lang meedraagt, zal zowel emotionele problemen (woede, depressie) krijgen op de lange duur als ook fysieke (de lijst met fysieke symptonen die veroorzaakt kunnen worden door bijvoorbeeld teveel woede en frustratie is uitgebereid. Dit komt omdat het energie systeem van de lever schade oploopt bij deze emoties. En de lever is verantwoordelijk voor veel fysieke processen. Dit kan op veel plaatsen in het lichaam problemen opleveren, zoals migraine, oogproblemen etc.) 

Een Westerse arts zal het symptoon proberen te bestrijden (pijnstillers voor migraine, oogdruppels voor oogproblemen) Voor Chinese geneeskunde is het symptoon niet belangrijk (behalve dan dat die iets zeggen over waar de blokkade is). Door een symptoon te bestrijden, wordt de onderliggende oorzaak niet weggenomen die ervoor zorgt dat het lichaam niet goed functioneert. Dus de symptonen worden niet behandeld, in plaats daarvan wordt geprobeerd de blokkade weg te halen die problemen veroorzaakt. In dit geval zal de blokkade bij de lever onder handen moeten worden genomen, niet bijvoorbeeld de migraine zelf. Ook oogdruppels zullen niet worden voorgeschreven. Beide problemen verdwijnen zodra de blokkade is opgeheven.  


Dancing Fairy is een Medische Chi Kung oefening

Chi Kung en Chi Kung Healing zijn uitstekende methoden om welke blokkades dan ook te overwinnen en een goede energie stroom te verkrijgen. Het moet wel gaan om echt Chi Kung en echt Chi Kung Healing; beide zijn energie kunsten en indien het element energie ontbreekt zal er geen enkel resultaat zijn. 

In Chi Kung Healing wordt gebruik gemaakt van medische Chi Kung oefeningen om gezondheid te bevorderen en blokkades op specifieke plekken te overwinnen. Daarnaast worden energiepunten opengemaakt zodat het herstel sneller gaat.